Kako smanjiti jeku u stambenom prostoru?

Reverberacija zvuka, refleksija zvuka ili jeka mogu biti čest problem u životnom prostoru s tvrdim površinama kao što su popločani ili drveni podovi, visoki stropovi i oskudan namještaj. Postoji nekoliko ideja koje možete uzeti u obzir kako biste smanjili reverberaciju u vašem domu.

 

Upotrijebite akustične panele za upijanje zvuka

Jeste li razmišljali o korištenju akustičnih panela? Ugradnja akustičnih panela na zidove ili strop jedna je od najboljih opcija za značajno smanjenje reverberacije zvuka. Ovi paneli su posebno dizajnirani za apsorpciju zvučnih valova i poboljšanje akustike prostorije.

Korištenje materijala koji apsorbiraju zvuk kao što su pluto, pjena ili akustične ploče može pomoći u apsorpciji zvučnih valova i smanjenju reverberacije.

 

Koji su akustični paneli prikladniji za dom?

Kada je riječ o odabiru odgovarajućih akustičnih panela za dom, postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir kao što su veličina sobe, dekor i proračun. Važno je uzeti u obzir namjenu prostorije i estetiku koju nastojite postići. Također je važno odabrati panele koji su ispitani i certificirani za apsorpciju zvuka, tako da možete biti sigurni da će djelovati prema očekivanjima.

Među najčešćim vrstama akustičnih panela prikladnih za kućnu upotrebu su paneli omotani tkaninom i paneli od pjene. Ploče presvučene tkaninom dostupne su u različitim veličinama i bojama, što ih čini popularnim izborom za domove. Ploče od pjene izrađene su od mekanog pjenastog materijala koji je dizajniran za apsorbiranje zvučnih valova. Dostupni su u različitim veličinama i debljinama i često se koriste u studijima za snimanje i kućnim kinima.

 

Koristite održive akustične panele od PET-a

Suvremeni napredak u tehnologiji omogućio je uvođenje alternativnog rješenja za panele od pjene korištenjem PET-a, što je skraćenica od polietilen tereftalata, vrste plastike koja se posebno koristi za izradu boca. Korištenjem ovog materijala, koji se može dobiti iz recikliranih boca, dobivate ekološki prihvatljivo rješenje sigurnije i zdravije od obične pjene.

Reciklirani PET koji je poboljšan za visokoučinkovitu akustičnu apsorpciju rezultira akustičnim panelima funkcionalnim koliko i održivima. Nedavni razvoj u VMT (Virtual Material Technology) uveo je inovativnu tehnologiju bojenja za PET, omogućujući reprodukciju različitih boja ili simulaciju betona, mramora, drva i drugih materijala, odbacujući korištenje presvlaka od tkanine.

 

Drvo, difuzori i stropni tretman

Drveni paneli su dekorativnija opcija za kućnu upotrebu. Izrađeni su od raznih vrsta drva i mogu se dizajnirati tako da odgovaraju dekoru prostorije.

Difuzorski paneli dizajnirani su za raspršivanje zvučnih valova i stvaraju prirodniji zvuk. Često se koriste u velikim prostorijama poput dnevnih soba, kućnih kina i soba za slušanje glazbe.

Za tretman stropa, akustični stropni viseći elementi kao što su akustični oblaci ili pregrade često se koriste u područjima gdje je kontrola zvuka važna, kao što je kućno kino ili soba za slušanje glazbe.

 

Kako mogu imati dom s dobrim akustičnim karakteristikama?

Postizanje dobrih akustičnih svojstava u domu zahtijeva pažljivo planiranje i razmatranje nekoliko ključnih čimbenika. Među tim čimbenicima je i dizajn prostorija. Kako biste optimizirali kvalitetu zvuka, razmislite o postavljanju namještaja, vrata i prozora u cilju minimiziranja refleksije zvuka i stvaranja ravnomjerne distribucije zvuka u cijelom prostoru.

 

Ponovno razmještanje namještaja

Možete promijeniti položaj namještaja, što može pomoći u razbijanju zvučnih valova i smanjenju odjeka. Postavljanje namještaja kao što su police za knjige ili ormari uz zidove je način da se apsorbiraju zvučni valovi.

Dodavanje mekog namještaja poput zavjesa, tepiha i tapeciranog namještaja može pomoći u apsorpciji zvučnih valova i smanjiti odjek. Isto se može učiniti s biljkama, koje mogu pomoći u apsorpciji zvučnih valova i poboljšati akustičnost prostorije.

Korištenje zavjesa ili sjenila može pomoći u smanjenju količine zvuka koji ulazi u prostoriju izvana, kao i pomoći u apsorpciji zvučnih valova koji se odbijaju od tvrdih površina.

Trebali biste također provjeriti izvore buke u sobi. Isključivanje elektroničkih uređaja može pomoći u smanjenju količine zvuka koji se odbija od tvrdih površina i stvara odjeke.

 

Koristite materijale koji upijaju zvuk

Tvrde površine u zidovima i podu, kao što su beton, staklo i tvrdo drvo, mogu stvoriti odjeke i druge akustične probleme. Razmislite o korištenju materijala koji apsorbiraju zvuk, poput tepiha, prostirki, zavjesa ili akustičnih panela, kako biste smanjili neželjenu buku i poboljšali kvalitetu zvuka.

 

Domovi s visokim stropovima

Visoki strop može stvoriti osjećaj otvorenosti i prozračnosti u prostoriji, ali također može uzrokovati odjek zvuka i jeku. U tim situacijama, možda ćete morati razmotriti korištenje akustičnih ploča, panela ili visećih oblaka ili pregrada za apsorpciju zvuka i poboljšanje akustike.

 

Zvučno izoliranje doma

Ako želite spriječiti širenje zvuka između prostorija ili izvan kuće, zvučna izolacija je ključna. To se može postići upotrebom izolacije, teških zavjesa i zaštitnih traka na vratima i prozorima.

Slijedeći ove savjete, možete stvoriti dom s dobrim akustičnim svojstvima, koji će vam pružiti ugodno zvučno okruženje.

 

Rješenja za stambene prostore

Često se obitelji žale na stalnu buku njihove djece koja viču i skaču po cijelom domu, posebno u velikim kućama.

Akustična rješenja mogu pomoći u smanjenju te pozadinske buke, bez promjene rasporeda prostorija, dodajući vizualno privlačne elemente unutarnjeg dizajna.

Sljedeći izbor akustičnih panela i oblaka može vam poslužiti u pronalaženju rješenja za kontrolu razine pozadinske buke u stambenom okruženju:

PENRAY 01 Panels

 

PENRAY 01 Tiles

 

PENRAY 02 Tiles

 

Vixagon VMT Mini

 

Flat Panel VMT

 

VicWallpaper VMT

 

VicStrip 

 

PENRAY 01 Cloud

 

Vixagon VMT Collections

 

VicStrip Square 

 

Kontaktirajte nas